Gudmundur Ludvik
Binnen een jaar nadat ze elkaar voor het eerst ontmoetten, presenteerden de IJslandse ontwerper Gudmundur Ludvik (1970) en Arco het eerste resultaat van hun samenwerking. Ludvik vertelt over de ontwikkeling van de Close-stoel en deelt zijn visie over het ontwerpersvak.
In zijn tienerjaren werkte Gudmundur Ludvik tijdens de schoolvakanties in de bouw in zijn geboorteland IJsland. Ludvik: “Ik ontdekte dat ik het liefst met mijn handen werkte. Ik wilde altijd zien hoe dingen waren gemaakt. Soms was ik op bezoek bij iemand en dan zat ik ineens de onderkant van een stoel te bekijken. Ik was gewoon nieuwsgierig hoe die in elkaar zat.”
Na een opleiding tot timmerman en een paar jaar werken in de bouw, was Ludvik toe aan iets anders; hij ging beeldhouwen studeren aan de IJslandse kunstacademie. Nadat hij was afgestudeerd kreeg hij de kans om als gaststudent een jaar design te studeren in Denemarken. Kort nadat hij in Kopenhagen arriveerde, schreef hij zich echter in als fulltime student. Nu, zeventien jaar later, woont en werkt hij nog steeds in Denemarken. Hij runt er zijn eigen studio in Vejle in zuidoost Jutland, en heeft een industrieel ontwerpbureau in Kopenhagen.
Geïnspireerd design
Op de vraag waar hij zijn inspiratie vindt, denkt Ludvik meteen terug aan de nieuwsgierigheid die hij had als kind: “Ik wil weten hoe dingen werken, en kijken of het anders of beter kan, en iets maken waar mensen wat aan hebben. Het maakt niet uit of het een stoel is of een heel huis; ik zie overal mogelijkheden. Ik hou van het onbekende. Het moet nieuw en uitdagend zijn. Waarschijnlijk blijkt dat wel uit mijn fascinatie voor ontwerpen die van vorm veranderen, zoals een klapstoel of een in hoogte verstelbare tafel, maar ook uit mijn werkwijze. Een stoel ziet er misschien uit als een zitting en vier poten, maar er zit een heleboel denkwerk achter: de proporties, de details, constructie, hoe het er uit ziet vanuit verschillende standpunten, duurzaamheid, schoonheid, de optimalisatie van het ontwerp zodat het op een logische manier gemaakt kan worden… Al deze dingen moeten in het ontwerpproces bedacht en beslist worden. Toen ik net afgestudeerd was wilde ik vooral dingen maken die anders waren en nog nooit eerder waren gezien. Ik dacht als een kunstenaar. Maar tegenwoordig kijk ik vooral naar hoe je het maakproces kunt optimaliseren zodat je de juiste balans krijgt tussen kosten en kwaliteit.
Samenwerking
In 2015 presenteerde Ludvik een in hoogte verstelbare tafel tijdens de IMM meubelbeurs in Keulen: “Met die tafel wilde ik iets doen wat ik nog niet eerder gedaan had. Het ging echt over de uitdaging en over iets durven doen waarvan ik niet wist of het wel kon. Maar het pakte heel goed uit; Arco kwam de tafel bekijken en onze samenwerking is toen eigenlijk meteen begonnen. We zijn nog steeds bezig met het ontwikkelen van de tafel, maar ondertussen we zijn ook van start gegaan met het maken van de Close-stoel.”
Het ontwerpproces van de eerste versie van de stoel duurde minder dan een jaar vanaf de eerste briefing tot aan de presentatie op IMM eerder dit jaar: “Soms duurt zo’n proces veel langer, maar als het lekker loopt en iedereen is gefocust op het project, dan kan het dus ook heel snel gaan. De briefing die ik kreeg was voor het ontwerpen van een betaalbare stoel die tegelijkertijd eersteklas kwaliteit en comfort bood. Ik ben ideeën gaan schetsen, waarna we samen het juiste ontwerp bepaalden en dat verder invulden; het moest passen bij mijn maar ook bij Arco’s identiteit. Toen we de juiste richting hadden bepaald heb ik een prototype gemaakt. In de showroom in Amsterdam hebben we toen gekeken hoe die binnen de rest van de collectie paste.
Comfort en beweging
Met een steeds minder strak gedefinieerde grens tussen de consumenten- en projectmarkt, denkt Ludvik dat de stoel in beide omgevingen past: “De voornaamste vereiste was dat gebruikers comfortabel en voor langere tijd rond een tafel moesten kunnen zitten op deze stoel. Om gewoon samen te zijn of te eten, lezen, praten of werken. Behalve op comfort en ondersteuning hebben we ook goed gelet op bewegingsvrijheid, zodat je makkelijk van positie kunt veranderen. Daarom hebben we de armleuningen bijvoorbeeld niet tot aan de voorkant door laten lopen.
Ludvik is niet alleen tevreden over het eindresultaat, maar ook heel blij met de samenwerking met Arco: “Ik bewonder hun esthetiek, de eenvoud en de logische gedachtegang erachter… Daarin zit een connectie tussen ons. De uiteindelijke stoel is het resultaat van dit samenwerkingsproces. We hebben er samen voor gezorgd dat de oplossingen die we bedachten zowel bij mij als ontwerper als bij Arco als producent pasten. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat ze passen bij de gebruikers van de stoel. Voor mij is dat de essentie van het vak van ontwerper; alle elementen overwegen, de beste oplossingen vinden en vakwerk leveren waar mensen blij van worden.”