De nieuwe werkdynamiek
Werken 2.0, flexwerkplekken, het Nieuwe Werken, zomaar wat termen die in de huidige werkomgeving veel gebruikt worden. Het traditionele werken maakt steeds meer plaats voor nieuwe werkmethoden, nieuwe vormen van samenwerken en een andere kijk op de inrichting van een werkplek. Een nieuwe generatie werknemers vereist een nieuw soort werkplek. Flexibiliteit is hierbij het sleutelwoord. The new office: from desk to table.
Tafelen in de werkomgeving
Ontmoetingsplekken faciliteren ongepland overleg, aanlandplekken fungeren als een beginpunt, een basiskamp van waaruit de werkdag kan beginnen. Ze stimuleren plaatsonafhankelijk werken en maken informeel overleg mogelijk. Hierdoor zijn er minder reguliere vaste werkplekken nodig. De werkplekken die er zijn worden ook steeds persoonlijker gemaakt. Bureaus kunnen op verschillende hoogtes gemaakt worden en wanneer gewenst fungeren ze zelfs als statafel. Zo wordt ook gezond werken gestimuleerd.
Werkt het?
Het klinkt natuurlijk allemaal revolutionair, maar WERKT het ook? Het Center for People & Buildings (CfPB) deed onderzoek naar de plus- en minpunten van het Nieuwe Werken.
Top 5 voordelen:
- Het interieur (modern, licht, mooie kleuren, opgeruimd, transparant)
- Kennisdeling met collega’s (meer interactie, verschillende mensen / afdelingen)
- Mix van werkplekken (diversiteit in plekken voor bijvoorbeeld concentratie of overleg)
- Openheid (elkaar kunnen zien)
- Meubilair (verstelbaar, aangepast op functionaliteit, nieuw)
Top 5 nadelen:
- Het binnenklimaat (temperatuur niet juist, geen controle, tocht)
- Concentratieproblemen (open ruimte, (telefoon)gesprekken van collega’s leiden af)
- Mix van werkplekken (populaire plekken zijn altijd bezet)
- Gebrek aan privacy (vertrouwelijke telefoongesprekken, visuele privacy)
- Weinig flexibele ICT-mogelijkheden (hinder wisselen van werkplek, kost veel tijd)
We create solutions
Bij Arco willen we dat het Nieuwe Werken werkt, daarom lanceerden we onlangs op Orgatec 2016 een nieuwe collectie tafels en bijbehorende meubels die perfect aansluiten op het ‘tafelen in de werkomgeving’. Werken is een flexibele bezigheid geworden die vraagt om nieuwe oplossingen op de werkplek. Ook de nadelen zien we daarbij niet over het hoofd.
De Grid Work, ook met privacy panels
Het Grid Work tafelprogramma is ontworpen door Jonathan Prestwich en ondersteunt onbegrensd kennis delen in een flexibele, gezonde en comfortabele werkomgeving. Met zijn overwogen, zachte lijnen zien de Grid Work tafels er uitnodigend uit, zonder dat er concessies worden gedaan op het gebied van connectiviteit en productiviteit. Heb je wat meer privacy nodig of wil je je goed kunnen concentreren? Geen probleem met de privacy panels. Daarnaast kunnen kabels en aansluitpunten volledig weggewerkt worden in de kabelgoot en kun je dankzij de makkelijk bereikbare aansluitpunten aanlanden met je laptop en meteen aan het werk.
Side by Side Work
Zitten of staan, e-mailen of vergaderen, bureau of bank, in een groep of één op één… Flexibeler dan de Side by Side Work kan eigenlijk niet. Deze multifunctionele akoestische werkplek geeft flexwerkers de vrijheid om te kiezen; het kan helemaal naar eigen inzicht worden opgebouwd door de elementen te combineren, waardoor uiteenlopende soorten werk gefaciliteerd kunnen worden. Een afgeschermde individuele werkplek waar je je goed kunt concentreren en privacy hebt, maar ook zij-aan-zij voor eenvoudig ad hoc overleg en naar elkaar toe gedraaid in een bankopstelling, zodat er een informele vergaderruimte ontstaat.
Bronnen:
- http://overhetnieuwewerken.nl/5-factoren-gelukkige-flexwerkers/
- https://www.cfpb.nl/