Hoe meer zorg en liefde je besteedt aan je Arco product(en) hoe langer deze mee gaat. Goed voor jou, je portemonnee en de planeet. En, mocht je van plan zijn je tafel door te geven aan de volgende generatie, dan doe je ook hen een plezier.
Natuurlijk zijn onze meubelen ontworpen om lang mee te gaan, maar toch: ze kunnen wat hulp gebruiken. Op de volgende pagina's vindt u eenvoudige tips om de levensduur te verlengen.
Algemeen
Wij raden u aan om het meubel, voordat u het in gebruik neemt, te reinigen met een vochtige doek (indien nodig met het meegeleverde schoonmaakmiddel van ZO schoon) om de eventuele nog aanwezige stofresten te verwijderen.
Het verdient aanbeveling ook de onderkant van de poten te reinigen. Mocht het meubel op een gereinigd tapijt geplaats worden dan moet het tapijt volkomen droog zijn.
Harde (krassen!), hete (krimpen!) of natte (vlekken!) voorwerpen dienen nooit direct op een tafel gezet te worden. Hierdoor ontstaan beschadigingen die niet meer te verwijderen zijn. Het gebruik van onderzetters wordt daarom aangeraden.
Een aantal van onze producten heeft demontabele delen; mocht er door droogte of door gebruik ruimte in de verbindingsconstructie ontstaan, draai dan de bouten of moeren van de constructie weer aan.
Tot slot wijzen wij u nogmaals op het feit dat hout een natuurlijk materiaal is. Zo ontstaat, onder invloed van (zon)licht, de uiteindelijke kleur van het hout tijdens het gebruik (vraag uw dealer om uitleg en advies). Voor een gelijkmatige verkleuring is het wenselijk eventuele inlegbladen, gedurende de eerste maanden, ook in het licht te plaatsen. Heel belangrijk voor de conditie van het hout is het handhaven van een zo constant mogelijke relatieve luchtvochtigheid (ca. 60%), zodat uitdroging van het hout (krimp!) vermeden wordt.
Hout
Hout (fineer, massief, duramas) met P-lak en meubelen met kleurlak
(Dagelijks) schoonhouden met een katoenen doek. Vlekken verwijderen met een vochtige doek of met ZO Alles Schoon uit het meegeleverde onderhoudspakketje. Hardnekkige vlekken raden wij aan te behandelen met ZO Keuken Schoon, een krachtiger ontvetter, te verkrijgen via: www.zoschoon.nl.
Als de reiniger even kan inwerken, krijg je het beste resultaat: De reiniger weekt vuil los en met de doek neem je het weg. Altijd goed nareinigen met schoon water om het gebruikte schoonmaakmiddel te verwijderen (het oppervlak echter niet te nat maken). Tenslotte goed droogmaken. Altijd in de richting van de houtnerf werken. Gebruik nooit was, washoudende middelen of middelen met een schurende werking.
Hout (fineer, massief, duramas) met mat-naturel lakafwerking (N-Lak)
(Dagelijks) schoonhouden met een katoenen doek. Belangrijk: N-lak is gevoeliger voor het aannemen van vet dan P-lak. Daarom vergt deze afwerking iets meer aandacht in het (dagelijks) onderhoud. Vlekken verwijderen met een vochtige doek of met ZO Alles Schoon uit het meegeleverde onderhouds-pakketje. Hardnekkige vlekken raden wij aan te behandelen met ZO Keuken Schoon, een krachtiger ontvetter, te verkrijgen via: www.zoschoon.nl.
Als de reiniger even kan inwerken, krijg je het beste resultaat: De reiniger weekt vuil los en met de doek neem je het weg. De tafel altijd goed nareinigen met schoon water om het gebruikte schoonmaakmiddel te verwijderen (het oppervlak echter niet te nat maken). Tenslotte het tafelblad goed droogmaken.
Belangrijk: vloeistoffen die op het oppervlak terecht-komen het liefst direct, maar uiterlijk binnen 5 à 10 minuten verwijderen! Gevallen stuifmeel (van bijv. bloemen) dient voorzichtig met een plakbandje opgedept te worden. Het stuifmeel nooit uitwrijven! Stuifmeel en viltstiftvlekken zijn niet meer te verwijderen. Ook willen wij u attenderen op de aanwezigheid van kunststof beschermingsdopjes onder bepaalde voorwerpen (bijv. lampen, schalen, telefoons, laptops). Sommige (kleur-)stoffen in rubber kunnen vlekken in de mat-naturel lak veroorzaken. Deze vlekken zijn nadien niet meer te verwijderen. Plaats daarom altijd viltjes onder de rubberen dopjes.
Massief hout en duramas met transparante olie afwerking
Voor het dagelijks onderhoud is het afnemen van de tafel met een droge doek of, indien nodig, met lauwwarm water voldoende. Wij raden u aan om gemorste vloeistoffen direct te verwijderen. Om de warme, natuurlijke glans van het hout te behouden en het hout zo goed mogelijk te beschermen tegen inwerking van (vloei)stoffen dient u de tafel regelmatig met olie te behandelen (gemiddeld twee keer per jaar). Hiertoe sluiten wij een speciaal onderhoudssetje, met o.a. een flesje olie, bij (de olie dun opbrengen op een schone, droge tafel, goed verdelen en met een droge doek nawrijven). Ook kunt u een goede kwaliteit teakolie gebruiken (voor gebruiksaanwijzing: zie de verpakking of bijsluiter van het product).
Een regelmatige behandeling van uw tafel met olie garandeert een goede verzorging en bescherming van het hout en een lange levensduur van uw tafel. Lichte krassen en vlekken kunnen door uzelf weggewerkt worden. Dit kan met regulier schuurpapier met zeer fijne korrel, waarmee u eerst het tafelblad licht opschuurt. Het is belangrijk dat u het hele blad opschuurt (dus niet alleen de plek van de vlek of kras) en altijd in de richting van de houtnerf werkt. Behandel het tafelblad na het opschuren weer met (teak)olie. Het gebruik van bijtende schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen is absoluut niet toegestaan.
Massief hout en duramas met witte olie afwerking
Voor het dagelijks onderhoud is het afnemen van de tafel met een droge doek of, indien nodig, met lauwwarm water voldoende. Wij raden u aan om gemorste vloeistoffen direct te verwijderen. Om het hout te beschermen tegen krasjes en de inwerking van (vloei)stoffen dient u de tafel enkele malen per jaar met witte olie te behandelen. Hiertoe sluiten wij een flesje met witte olie bij. Breng de olie dun aan met een schone, pluisvrije doek en laat het een paar minuten inwerken. Vervolgens met een schone doek na wrijven. Probeer altijd eerst op een onopvallende plek. Let op: tafel niet schuren!
Gerookt eiken
Zie onderhoud voor massief hout en duramas met de betreffende afwerking (transparante olie, P- of N-lak).
Geborsteld eiken
Zie onderhoud voor massief hout en duramas met de betreffende afwerking (P- of N-lak). Echter in de ‘naden/groeven’ kan wel sneller vuil of vocht achterblijven die kunnen ‘inwerken’. Het advies is daarom om vocht en vuil snel weg te nemen.
Textiel
Houd het meubel stofvrij door middel van een zachte borstel of stofzuiger (met een zachte borstelopzet). Gebruik een schuimmiddel om het meubel schoon te maken. Voor specifieke vlekken zijn in dit kort bestek moeilijk aanwijzingen te geven, dit verschilt per type vlek en stof. Voor het behandelen van vlekken verwijzen wij u naar www.james.eu/nl/vlekken-verwijderen. Voor alle middelen geldt: eerst voorzichtig op een niet direct zichtbare plek proberen. De middelen nooit overvloedig gebruiken om doorlopen van de kleur te voorkomen en de schuimrubber onderlaag niet aan te tasten.
Leder
Aniline leder (lederkwaliteiten uit leergroep b en leergroep d)
Voor het behoud van het leder dient men het leder regelmatig met een zachte droge doek af te nemen. Het aniline leder dient eenmaal per jaar met een leder beschermmiddel voor vol-aniline leder behandeld te worden. Let op! In het geval van morsen is het noodzakelijk dat de vloeistof direct opgedept wordt (niet wrijven). Voor onderhoudsproducten voor leer verwijzen wij u graag naar www.ohmannleather.com.
Semi-aniline en gedekverfd leder
Voor het behoud van het leder dient men het leder regelmatig af te nemen met een droge doek of zachte borstel of indien nodig met een vochtige doek. Het is raadzaam om het leder twee maal per jaar met een leer voedend middel te behandelen. Voor onderhoudsproducten voor leer verwijzen wij u graag naar www.ohmannleather.com.
Metalen
Afwerking: epoxy fine texture
Schoonhouden met een zachte, droge doek en eventueel een sopje.
Afwerking: Chroom
Wrijven met een zachte, pluisvrije, droge doek of schoonmaken met een sopje volstaat. Eventueel licht bevochtigen met spiritus. Eens per jaar inwrijven met zuurvrije vaseline.
Afwerking: Gegoten aluminium
Zie chroom. Bij de voeten kunnen oppervlakkige krassen worden verwijderd met een sopje in combinatie met een scotch brite schuursponsje. Werk altijd in de polijstrichting.
Beton
Voor het onderhoud van beton, zie ‘Hout (fineer, massief, duramas) en kleurlak met P-lakafwerking’.
Laminaten
HPL Fenix NTM®
Voor het dagelijks onderhoud volstaat het om het oppervlak af te nemen met een vochtige doek met warm water en eventueel milde schoonmaakmiddelen. Bij hardnekkig vuil raden wij het gebruik van aceton aan. Oppervlaktekrasjes kunnen door wrijving met een wonderspons worden weggepoetst. Door de warmte die tijdens het wrijven ontstaat, sluiten de moleculen zich, waardoor de krasjes zullen verdwijnen.
Forbo Furniture Linoleum
Voor dagelijks onderhoud adviseren wij om het oppervlak af te nemen met een vochtige doek met warm water. Eventueel met milde schoonmaakmiddelen (ZO Schoon of een pH neutrale zeep). Altijd goed nareinigen met schoon water om het gebruikte schoonmaakmiddel te verwijderen. Laat daarna het oppervlak goed drogen.
Belangrijk: Gemorste vloeistoffen onmiddellijk verwijderen (o.a inkt, koffie, thee, rode wijn). Voorkom hardnekkige vlekken (kringen) en krassen door scherpe producten; gebruik onder-zetters voor kopjes, glazen, vazen enz. met een zachte onderzijde.